Nedumerire – cat mai pe scurt

Intr-adevar noi suntem sub vremi, vorba nu e noua, invatatura e veche, plina de intelepciunea vietii.  Dar totusi uneori ceea ce traiesti te poate face sa-ti pui anumite intrebari, chiar daca raspunsul la ele stii ca nu poate aduce nici o rezolvare. Traim lucruri care ne afecteaza, ne determina viata si asupra carora probabil ca nu avem nici un control. Am trait un 11 septembrie, un razboi in Irak, in Afganistan (la ele participa si tara noastra)! Au loc teste cu bombe nucleare si razboaie civile in multe state africane. Acum traim o criza, una economica, cea de care se temeau pana la urma toti atunci cand vedeau ca populatia lumii este in crestere, ca zi de zi se adaugau noi guri de hranit celor care existau deja. Cineva a spus despre ea ca este criza scarboasa a miliardarilor(in $, bineinteles), ceea ce m-a facut sa ma intreb cu ce suntem vinovati noi, cei mici, pentru aceasta criza? Suntem responsabili pentru ea noi, cei care ne straduim sa ne facem treaba de zi cu zi, care mergem la servici, facem mici economii, strangem bani pentru vacante si cadouri?  Noi cei care alergam dupa un loc de munca, dupa o afacere, dupa un ban in plus, credit sau nu? Este intr-adevar criza noastra, a celor mici? Este provocata de catre noi? Suntem noi chiar atat de raspunzatori pentru vietile noastre, pentru ceea ce facem? Suntem noi stapani pe vietile noastre? Ne controlam vietile atat de bine?

Acum, in momentul crizei, asta ni se cere – sa ne controlam singuri vietile, sa nu mai fim ca niste minori?  Dar va fi asta rezolvarea – cat timp va dura, aceasta maturizare a noastra?

    Legat de aceasta criza a celor mici vezi si Criza celor mici, un articol putintel mai vechi, iar cuvintele despre criza (reproduse inexact de catre mine) ii apartin lui Marcel Iures, prezent la Festivalul de film Anonimul de la Sf. Gheorghe.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s