naturalul artificial

schelet 2

Stirile bomba despre noile descoperiri si inventii. Nu pot scapa de ele – mereu explodeaza in jurul meu, la munca, in masina sau acasa. Le aud eu in direct sau mi le povesteste cineva, insa fumul lor imi intra mereu in ochi si-n cap. Suntem cu totii satui de ele. Aparent. Reprezinta aceste stiri un interes real pentru inventii si progres, chestii prin care mediile incearca sa-si umple golurile sau binecunoscuta spalare de creier sistematica la care suntem supusi cu totii. Cred ca, cate ceva din toate astea si poate chiar mai multe. Dar ele sunt pana la urma un simbol – era sa zic al unei lumi moarte, dar nu, nu este asa. Insa cred ca oricine a sesizat cum se schimba totul atunci cand este prezentata o stire cu interes stintific – vocea prezentatorilor devine serioasa, zambetul dispare, muzica din fundal e trimisa la plimbare, iar urechile noastre sunt ciulite – taci ma, poate ca s-a gasit un leac impotriva cancerului.

Mi-aduc aminte ca era o vreme cand artificialul trebuia sa fie cat mai aproape de natural. Era vremea happy a inventilor – telegraful trebuia sa semene cu soaptele iubitei, masina cu galopul unui cal, robotul cu un om, iar charlie chiar trebuia sa fie un vagabond. Pe atunci se puteau creea si monstri (era perioada cand oamenii, prostimea, privea cu neincredere inventia tehnica, caci da a fost si o atfel de perioada) – lumea tremura numai cand se gandea la ei – caci Frankenstein era pana la urma o eroare a artificialului ce a esuat in incercarea de a imita naturalul. Dar pana la urma totul se termina cu bine… Era epoca fericita a artificialului natural…

Incetul cu incetul insa naturalul incepe sa devina cat mai artificial. Acum a venit randul copacilor – cuvant ce-mi place mai mult decat cel de arbore sau de pom. S-au descoperit copacii artificiali, adica, in traducere, se pot creea astfel de copaci, care sunt capabili sa absoarba CO2, intocmai cum face si …era sa zic un copac, intocmai cum trebuie sa fie pentru ca viata sa poata continua. Un singur astfel de copac face mai mult decat aproape o padure! Este mai bun si, deci, mai util! Nu este un monstru, chiar daca este artificial, dimpotriva este ceva mai bun chiar decat ceea ce este natural.

Deci – despre ce este vorba in aceste stiri? Imi place sa cred ca ele au aparut atunci cand oamenii s-au ingrozit atat de tare dupa cele doua mari explozii ale sec. XX, atunci cand si-au dat seama ca artificialul nu doar imita naturalul, dar chiar il poate transforma in nimic – anihila, atunci cand au incercat sa se amageasca ca tehnica are un final fericit.

Advertisements

One response to “naturalul artificial

  1. Pingback: Naturalul artificial « Armin79’s Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s