Istoria mafiei

Mi-aduc aminte ca in timpul mineriadelor, mafia aparea sub chipul lui Ion Ratiu – droguri, masini de fabricat bani, prostitutie, seringi! Un miner iesea din sediul PNT zicand cu verva si apribdere ca a gasit acolo, ascunse, droguri, o masina de falsificat bani, si diverse gainarii. Iar noi, vai, ce ne infioram cand auzeam acestea,  in timp ce pandeam cu ochi beliti televizorul  si cum aia casapeau la mafiotii cei rai. Aveam de-a face atunci cu o imagine a mafiei ce se inspira din filmele holiwoodiene, singura imagine asupra mafiei ce era in momentul acela sufiecient de plastica pentru noi…

Au trecut cativa ani buni de atunci…Daca acum cineva l-ar face mafiot pe unul care se ocupa de chestii dinastea am ridica cel mult din umeri si ne-am vedea de treaba.

Cat de naivi eram atunci – habar n-aveam ca abia in acele momente se pregatea si deschidea ochii adevarata mafie: cea care va baga in diplomate si serviete platforme industriale, hectare de intravilan, paduri cu nemiluita, combinate si multi ani de-ai nostri. Asta este mafia despre care auzim acum – despre care se turuie in showurile de fiece seara, cu care suntem speriati noi cei marunti si infierati unii dintre politicieni.  Acum avem o mafie de inspiratie otomana sau turca: invadatoare!

In comparatie cu imaginea mafiei de acum – imaginea lui Ion Ratiu, ascunzand heroina in papion, si masina de falsificat bani in servieta, pare atat de banala.

Ma intreb deci care vor fi oare mafiotii de maine?

Advertisements

2 responses to “Istoria mafiei

  1. mafiotul descris de tine mi se pare tare prafuit si extrem de batran. cred ca pe axa asta am ne-am descurcat cel mai bine. ai zis “droguri, masini de fabricat bani, prostitutie, seringi”. acum, nu stim cati dintre ei mai traiesc inca. si nici nu vreau sa spun ca nu mai exista oameni care castiga de pe urma drogurilor. doar ca, sigur, acum exista niste mafioti mult mai puternici, mult mai stilati, cu alte perspective asupra vietii si profitului pe care l-ar putea face. ca sa ajungem la mafiotul de maine, ar trebui facuta o disertatie despre mafiotului de ieri si de azi. vezi, atat de batran il gasesc pe mafiotul tau… cred ca exista si un mafiot de ieri. si o sa inchei aici ca nu-mi place si nu fac politica si nici chef sa vorbesc despre cat de voios se fura in tara asta…

  2. atunci cand cuvantul de mafiot s-a folosit prima data, s-a folosit in intelesul accesibil romanului de atunci, din anii 90 – unul holiwoodian. acum romanul nu mai poate fi inspaimantat cu o astfel de perspectiva si atunci se foloseste o alta semnificatie – aceea a mafiotului care a facut afaceri cu statul si a luat tot ce mostenise de la acesta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s