Spectacolul – sa continue!

Orice joc sportiv este live! Iar asta, in doua sensuri – 1. el se desfasoara in direct, acolo, “pe teren”, fie ca este vazut sau nu la televizor, si 2. in plus, se desfasoara fara nici un scenariu prestabilit. Acesta, scenariul, se scrie de la sine, in timpul desfasurarii jocului propriu-zis. Actorii, jucatorii, desii respecta niste reguli, nu stiu ce se va intampla de la o mutare la alta. De aceea, nimeni nu stie rezultatul sau scorul jocului respectiv, fie ca este vorba de box, fotbal, handbal sau patinaj. Daca se cunoaste rezultatul, adica daca se triseaza, jocul isi pierde automat intreg farmecul. Nimeni nu mai este interesat de o confruntare al carei rezultat este cunoscut dinainte. Jocul sportiv este live – ul cel mai natural, in care totul se desfasoara acolo, in fata ochilor nostri. El este cu totul spontan! De aceea, jocul sportiv este viata – se dezvolta spontan.

Din aceste motiv, jocul sportiv este spectacolul desavarsit sau cu desavarsire, celelalte evenimente culturale fie sunt o imitatie a sa, fie sunt manifestari ad-hoc, ce imita viata!

Filmul artistic este cel care se departeaza cel mai mult de jocul sportiv – nu este live si se desfasoara dupa un scenariu prestabilit si repetat de multe, multe ori. Acum, probabil ca el trece prin foarte multe prelucrari de ordin tehnic pana cand ajunge “pe sticla” si “la noi”.

Mai aproape de jocul sportiv este reprezentatia teatrala, care  merita si numele de “joc” de teatru. Chiar daca aici jocul se desfasoara dupa un anumit scenariu, el se joaca, adica are loc live. Mai mult decat atat, in cazul in care avem de- a face cu actori buni si nu cu niste marionete, sau cu niste roboti sau automate, nici un joc nu va fi la fel cu celalalt, iar asta fiindca actorii isi vor modifica si perfectiona constant jocul. De aceea ei sunt maestrii si de aceea ei joaca!

Probabil ca de aceea ne plac inregistrarile video care sunt spontane, in care ni se pare ca nimic nu este pregatit. Farmecul unei astfel de inregistrari dispare insa in momentul in care ceva – privirea atintita spre camera,  un gest, folosirea unor cuvinte –  ne da de inteles ca totul este “regizat”!

Advertisements

2 responses to “Spectacolul – sa continue!

  1. Dintre toate formele de spectacol, prefer teatrul. Jocul sportiv este frumos, dar astăzi ne sunt servite cantități imense pe diverse canale, ceea ce tinde să îl demonetizeze.

    Exact cum spuneai, două reprezentații ale unei piese de teatru vor fi întotdeauna diferite, ceea ce nu se poate spune despre două vizionări ale aceluiași film. În plus, teatrul este dialog, dialog și iar dialog. În școală ni se definea dramaturgia ca fiind genul literar în care modul de expunere predominant este dialogul. Și de aici începe tot jocul, de la vorbire. Iar actorul pe care îl privești nemijlocit este una din cele mai înalte exprimări ale spectacolului.

  2. Asa este, eu ma gandeam la cel care lucreaza de dimineata pana seara si care are acces la spectacol numai prin intemediul TV. Sportul, care abunda pe canale, intre care poti sa faci selectie, te poate apropia de viata. Si numai el. De viata si oameni. Celelalte imagini, showuri sau orice altceva, dar la noi mai mult showuri, nu stiu daca reusesc sa faca asta, iar daca o fac, ele nu reusesc sa arate nimic din ceea ce este frumos in oameni. Sportul insa exista fiindca oamenii sunt frumosi. Fiindca ei se straduiesc sa fie asa, existand in spatele a ceea ce vedem noi, multe si foarte multe ore de munca. Probabil ca ar fi trebuit sa mai fac o diferenta – intre show/showbizz si spectacol, dar ramane de discutat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s