Defectele

Ca sa te integrezi trebuie sa faci de cele mai multe ori un compromis. Mai ales ca orice aderare se realizeaza in urma unei negocieri. Pentru ca sa obtii anumite lucruri trebuie sa renunti la altele. Este foarte important din acest punct de vedere sa fii un bun negociator, adica sa poti sa-ti asezi defectele intr-o lumina cat mai blanda, cat mai favorabila, si sa poti sa evidentiezi cat mai bine calitatile pe care le ai. In felul acesta il poti face pe celalt sa ti ofere cat mai mult din ceea ce este dispus sa ti ofere.

A-ti ascunde insa defectele poate fi o greseala, mult mai bine si mult mai important fiind sa incerci sa le corijezi, sa incerci sa imbunatatesti starea pe care tu o ai. In acest moment apar ceea ce am putea numi reformele si incepe procesul de reforma.

Romania a purtat pentru foarte mult timp negocieri cu UE. Nu stiu in ce masura insa acest cuvant este folosit asa cum trebuie, fiindca nu cred ca Romania a negociat ceva in raport cu UE. Ceea ce era important pentru noi nu era ce anume se negociaza, ci important era rezultatul – adica aderarea. Atentia populatiei a fost abatuta de la negocierile propriu zise si indreptata inspre obtinerea rezultatului, asteptat ca o salvare. Politicienii nostri, fiind si slab pregatiti profesional, dar in primul rand dezinteresati, nu erau in nici un caz capabili de negocieri, ei erau interesati in primul rand sa se foloseasca de castigul de imagine rezultat in urma aderarii Romaniei la UE. De aceea, ei erau de la inceputul “negocierilor”  gata sa accepte orice le-ar fi impus partenerii de la “masa negocierilor”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s