Antieuropeanul

Probabil ca s-a incercat definirea europei in mai multe moduri, iar multi cercetatori si oameni importanti au incercat sa-si demonstreze fina si profunda intelegere a lucrurilor oferindu-ne o definitie cat mai buna a Europei. O astfel de definitie devenea un soi de norma pentru unii, un soi de ideal, iar pentru altii era o unealta foarta buna de propaganda.

Se poate insa ca esenta Europei sa fie aceea ca ea nu poate primi nici o definitie, ca ea nu poate fi prinsa in vreo idee sau regula, esenta ei constand in deschiderea spre diversitate, spre acceptarea si gazduirea diversitatii. Toleranta, incredere in cel ce ii este strain, diversitate – aceasta ar putea sa fie o Europa ce refuza orice definitie. Puterea ei ar putea sa stea tocmai in faptul ca pune mai presus de interesele de moment grija pentru libertate.

Vazuta dintr-o tara mica sau, mai degraba saraca, Europa este o naluca, o umbra, ce dispare atunci cand vrei sa o atingi. Raman in urma acestei naluci tehnocratii, specialistii in norme si in planificari, cei care scornesc reguli si norme pentru tot soiul de situatii. Ramane o enorma si neinteleasa schema de norme care ar vrea sa puna capat tutror nelisnistilor, tuturor problemelor.Din grija pentru libertate, ramane grija unor state mai mari pentru ce anume se produce si cat anume, pentru cat se consuma si ce anume se consuma. Grija pentru om devine o schema arida si impersonala, prea specializata, de norme de sanatate care ar trebui sa-i oranduiasca acestuia viata de la nastere si pana la moarte.

Europa – visul unor specialisti care cred ca totul este bine, daca totul este controlat si planificat. Visul unor specialisti care nu mai vor sa aiba parte de nelinisti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s