Dictatura si despotismul

Ne sete frica de ele. In ultimul timp le auzim din ce in ce mai des rostite de balosii care se tot scuipa pe ecrane sau mazgalesc bucati de hartie. Incepe sa ne fie frica – vai de mine – o sa se nasca un nou dictator.

Mai intai, ca o mica avertizare – cei care si-au construit opozitia pe aceasta idee trebuie sa ia aminte la faptul ca romanul este un om slab, care mereu s-a dat de partea celui care detine puterea, care mereu tanjeste dupa cineva, cineva cu o mana de fier care sa-l salveze din mizeria in care firea lui balcanica il ingroapa tot mai mult…deci – precautie, conceptul este foarte, dar foarte periculos…

Dictatorul – in mintea romanului, cea care este zilnic bombardata de prostiile mustaciosilor si balosilor, este unul care taie si spinteca, unul care daca are chef taie pensiile, il lasa pe copil fara tata, fute toate fecioarele din regat, eutanasiaza toti cainii si ii castreaza pe toti barbati care au mai mult de i85. De ce? Ca asa vrea el… Impoortant este ca acest dictator mioritic, cu care mustaciosii ii inspaimanta pe cei din plaiurile mioritice, sa nu semene prea mult cu un tepes sau cu8 vreun stefan, fiindca atunci, romanului, fragil si neputincios, dar laudaros nevoie mare, incepe sa-i placa de acest nea’ dictator.

Dar ce este un dictator, de fapt ? Este un Hitler! Ce este un Hitler? Este STATUL care a reusit sa subordoneze complet intreaga societate, care a reusit sa puna stapanire pe toate mecanismele de functionare ale sociatatii, care poate sa controleze tot, care controleaza totul, care da salarii, care da de lucru, care da ajutoare, care da sperante de viata, care da protectie, care da si da si da si da. Este fratele noastru mai mare. Cel care ne da biletine, ne inroleaza in armata, ne spune ce sa invatam , ce sa stim, ce sa stim, care ne apara de boli, care ne apara de suferinta. Este cel care ne da totul, atat timp cat renuntam sa mai fim oameni, adica dezordonati, imprevizibili, haotici, de nedefinit…Conducatorul sau cel numit Salvatorul este doar fata umana a acestui mecanism hidos, caci el nu este altfel decat o rotita din acest imens si perfectionat mecanism. Cele mai bune dictatori sunt de fapt cele in care nu curge sange deloc, sunt cele in care nimeni nu sufera, in care toata lumea este “fericita”, traieste in “pace”, in care toata lumea traieste o “pensie” eterna! Cele in care totul este planificat, cat mai planificat, in care totul este organizat si in care nimic nu se risipeste… O astfel de stare este cea care-l face fericit pe un dictator – sa vada zambetele tampe ale supusilor, rictuzati in eternitate!

Dictatura nu este acea situatie in care un om taie si spinteca, asa cum il duce pe el capul. Aceasta stare este una de haos. Este una de care mustaciosii se tem cel mai mult, fiindca intr-o astfel de stare, una de concurenta, ar trebui sa-si demonstreze cu adevarat barbatia si nu sa si-o mascheze cu o mustata. De aceea ei, mustaciosii,  prezinta aceasta situatie ca fiind adevarata dictatura, ascunzand-o astfel pe cea care este de fapt dictatura cu adevarat. Ei il prostesc pe om, il prostesc pe om mereu. Adevarata dictatura este aceea in care statul isi subordoneaza societatea, in care statul subordoneaza economia, armata si initiativa si viata. In care multi, dar multi oameni sunt aserviti intr-un mecanism complex de intretinere a unei stari de “pace”. Cei care urla impotriva “dictaturii” cel mai tare, sunt cei care de fapt tanjesc dupa ea, tanjesc dupa statul care sa le protejeze interesele, care sa i aserveasca pe oameni.

Cand Carol lua masuri aspre si se pare ca instaura dictatura in interbelic el nu devenea un despot – el devenea un umil supus al statului, un biet functionar…

Ca o paranteza – am mai auzit o mare tampenie, care m-a facut pe mine, ca evreu, sa ma infurii foarte tare, dar chiar foarte tare. Germania a iesit din criza datorita lui Hitler, care a inceput sa construiasca autostrazi. Pai da, fiindca el era un dictator adevarat, el era cel care a putut sa puna totul, dar chiar totul in slujba unui colos artificial, lipsit de inima si minte, precum este “statul”. Este surprinzator cum astfel de idei se pot relua dupa atatia ani, dupa ce omenirea a vazut unde pot duce astfel de idei, dupa ce omenirea a simtit ca dorinta sa pentru o viata sigura a dus la moartea absurda a milioane de oameni, absurda si chinuitoare. Este surprinzator cum oamenii pot sa-l slaveasca pe Hitler ca pe un salvator al ecoomiei si sa nu intelega ce este cu adevarat in joc!

vezi si aici

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s