pentru o viata sanatoasa

pentru o viata sanatoasa, faceti atatea sau atatea minute de miscare pe zi. sau, tot asa, pentru o viata sanatoasa, beti aceasta sau aceasta cantitate de lichide, sau dimpotriva, un indemn negativ, formulat ca o restrictie, pentru o viata sanatoasa, evitati acel exces sau acel exces. Nu as vrea sa contrazic niciuna dintre aceste cai care duc catre o viata sanatoasa. Este limpede cat de importante sunt lichidele pentru noi, sau cat de important este sa nu mananci in exces grasimi. Fiecare dintre cele de mai sus, ca si toate acelea care mai apar pe la teve, ne dau niste informatii de care ar trebui sa tinem seama.
Ceea ce insa m-a nelinistit insa mereu in aceste indemnuri, in aceste restrictii, a fost o anumita  perspectiva asupra vietii sanatoase ce se intrevede in ele, ce sta chiar la baza formularii acestor indemnuri. Toate, bune in ele insele, au la baza o perspectiva, sa i spunem, clinica asupra vietii. Adica, in toate acestea, viata este vazuta prin lentilele specialistului, prin ochii doctorului, iar viata sanatoasa este acea viata imobila, nemiscata, ce sta inerta pe patul de spital si care se lasa examinata de aparaturile specialistului. Viata sanatoasa este in aceste indemnuri o viata inerta, este viata rupta de tot ceea ce inseamna proces, mobilitate, este mai degraba un rezultat brut decat un proces, este mai degraba finalul si sfarsitul decat desfasurarea spontana. In loc sa fie zgomot, agitatie, dezordine, lumina si culoare viata este imobilitate, inertie, izolare, cenusiu. Aceasta viata este  o viata izolata.
Asta era ceea ce ma nelinistea in aceste indemnuri pe care le aud mereu la teve sau la radio – aceasta perspectiva clinica asupra vietii. Pentru mine viata inseamna in primul rand miscare, in primul rand un mijloc ce isi are scopul in el insusi, un  proces spontan, cu excese, cu erori, cu multe esecuri si noi inceputuri, dar,  cel mai important, viata este miscare, o miscare plina de risipa de energie. Viata este o inocenta risipa de enrgie. Viata trebuie sa fie o risipa, ea nu poate sa fie ceva doar controlat. “pentru o viata sanatoasa” nu poate multumi decat un specialist, decat un clinician care va privi aceasta viata stand intinsa pe patul de spital, izolata de tot ce inseamna tentatie, rupta de ceea ce inseamna lume, si care va fi satisfacut sa vada cum viata a ajuns sa fie doar sanatoasa.

Probabil ca ar trebui schimbata formularea acestor indemnuri, iar in loc de pentru o viata sanatoasa, sa ni se spuna intr o viata sanatoasa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s