Trasee cu bicicleta -1 Ciucas – Bratocea – Grohotis

Desi sunt din ce in ce mai tentat sa vorbesc pe un ton de parca as dori sa trag concluzii, sa fac rapoarte si sa prezint bilantul turelor pe care le am facut anul acesta, am sa ma distantez totusi de directia si de tentatia asta, spunand ca nu a luat de loc sfarsit anul acesta in ceea ce priveste turele de bicicleta, ca, indiferent de vreme, se pot gasi noi si surprinzatoare trasee de explorat, ba mai mult, ca vremea le va face sa fie poate mai interesante decat ne vom astepta…Oricum, ramane posibilitatea de a gusta mersul pe bicicleta reiterand trasee deja batatorite de fiecare dintre noi, moment in care accentul va cadea mai mult pe placerea de a pedala, decat pe dorul de aventura, dar care, nu-i asa, ne va tine pe biciclete si in miscare…. Imi este din ce in ce mai clar ca mersul pe bicicleta nu are limite, mai ales unele care s-ar datora anotimpurilor, dar despre asta as dori sa vorbesc atunci cand stratul de zapada va fi unul consistent.

Acum as dori sa prezint cateva trasee pe care le-am facut anul acesta si despre care nu am vorbit mai pe larg in alta parte.

Asadar –

Babarunca

Acest loc imi este probabil cel mai drag, la fel si traseele de aici. In primul rand deoarece traseele de aici se desfasoara pe teritoriul orasului Sacele si ar fi gresit sa ignor tocmai frumusetiile locurilor care imi sunt cel mai aproape. Iinsa el are si multe alte calitati! In primul rand, traseele de aici ne poarta intr-o zona in mare parte salbatica, putin umblata de turisti, desi zona este de un mare potential turistic si drumurile sunt foarte, foarte  bune pentru bicicleta – peisajul este extrem de variat, nu exista catarari accentuate, traseul de bicicleta ne poarta inspre locuri de unde putem sa intram in trasee montane exceptionale, dar mai mult decat orice, avem mereu impresia ca ne reintoarcem la natura, chiar daca numai pentru cateva ore.

Traseul este alcatuit din parcurgerea a doua drumuri de padure:

1) Primul drum porneste din Babarunca si se duce spre stanga drumului asfaltat,  – asta daca avem in spate Brasovul si in fata Bratocea-Cheia –  chiar din dreptul vechii casarii (atelierul de producere a casului si a branzeturilor acum ceva vreme, momentan in ruina), ale carei ruine se pastreaza si astazi pe partea dreapta a drumului. In dreptul casariei se deschide un drum spre stanga, drum ce are si un marcaj turistic, lung de aproximativ 3.5 km. La capatul acestui drum se intra in Masivul Ciucas, spre Tesla si spre Vf Ciucas.

Nu vreau sa dau descrieri ale drumului, deoarece cred ca fiecare trebuie sa descopere singur traseele sale – insa cei pasionati de calatorii pot sa descopere de-a lungul acestui drum un izvor de apa sarata, o raritate in acest loc, dar si spectaculoasele chei ale Babaruncii sau, la fel de spectaculoasele, cascade ale Babaruncii.

Harta traseului se poate gasi aici – foarte aproximativa.

2) Celalat traseu din babarunca incepe pe partea dreapta a drumului ce duce spre Bratocea -Cheia. Imediat ce intram in Babarunca,chiar dupa ce trecem de indicator,  se deschide un drum forestier pe partea dreapta a drumului asfaltat. Urmand acest drum forestier cale de vreo 6 km ajungem la intrarea in muntii Grohotisului. Drumul se termina chiar la o stana de unde, dupa o usoara ascensiune pe jos, se poate iesi in zona alpina ce inconjoara vf Crohotisului. Pe crestele alpine de aici trecea pe vremuri drumul granicerilor, atunci cand Transilvania era parte a Austro-Ungariei, iar apoi aceasta zona a fost folosita ca punct strategic in razboaie, asta si datorita panoramei desavarsite care se deschide de sus…Cei care vor sa mearga sa nu ezite – merita. Peisajul de pe Vf Grohotisului, drumul cu bicicleta pana acolo – lasa urme.

Poate ca ar merita sa mentionez ca pe Vf Grohotisului se poate ajunge si din directia Vaii Doftanei, dinspre Traisteni, existand un drum care face accesibila catararea pe bicicleta pana aproape de varf, zona care merita explorata si care mie imi este complet straina.

Aceste doua trasee sunt doar cateva dintre cele care cred ca se pot parcurge in zoma Babarunca, loc unde pot fi gasite multe alte trasee, adaptate pentru diferite tipuri de iesiri…

Iata harta traseului, extrem de aproximativa si o harta a zonei Grohotisului (preluata de pe  Valea Teleajenului):

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s