Pasul Boncuta

In cele din urma, timpul, cheful, mai stiu eu ce, mi-au permis sa termin traseul de trecere din Brasov spre Cheia astfel incat sa ocolesc Bratocea, adica DN1A. Cu cateva saptamani in urma am facut traseul de pe Valea Dobarlaului, care porneste din Brasov, trece prin Prejmer, iar apoi nu continua prin Teliu, ci se indreapta spre Dobarlau, terminandu-se in Intorsura Buzaului. Cand am ajuns in Intorsura mi-am amintit ca exista un drum din Ciucas spre Vama Buzaului, ramanea sa-l identific si sa-l parcurg, ca sa vad daca este sau nu un traseu de bicicleta bun pentru a inlocui drumul de masini peste Bratocea. Am plecat cu Rares direct din Intorsura unde am lasat masina, indreptandu-ne spre Vama. Greseala mea a fost sa cred ca drumul Dalghiului este tot acelasi cu drumul spre Cheia, greseala in care si doream sa cred din cauza frumusetii treaseului de pe Valea Dalghiului, asa ca mai intai am iesit din Vama Buzaului si ne-am indreptat spre Dalghiu. Ne-am dus, siguri pe noi ca ne aflam pe drumul cel bun, pana la cantonul silvic unde ne-am intalnit cu alti aventurieri aflati in cautarea de drumuri, care insa aveau in dotare un GPS, astfel ca am avut confirmarea greselii mele, afland ca acest drum fie continua spre Zizin, fie se infunda mai sus de canton, asa ca am facut cale intoarsa si ne-am dus inapoi in Vama Buzaului.Am pierdut poate putin timpul insa a meritat, deoarece drumul este foarte frumos, asa ca nu am avut ce regreta.

Am gasit rapid drumul cel bun din Vama spre Cheia, drumul ce trece peste Pasul Boncuta, vechiul drum al caii ferate, p ecare l-am urmat pana la vechea gara, imediat dupa trecerea pasului.

Drumul ce urca pe firul apei te poarta pe o lina catarare, pe care parca nici nu o simti ca atare, doar cand ajungi in Boncuta iti dai seama cat de mult ai urcat.

La fel se intampla si cu intreg traseul de la Brasov spre Vama prin Valea Dobarlaului, iar de la Vama mai departe spre Cheia, din Prahova, prin Pasul Boncuta, unul ce este potrivit ca si dificultate, probabil chiar prea accesibil, lasandu-ti ragaz sa te bucuri de toate frumusetile de pe traseu si chiar sa te mai si ratacesti. Daca mai punem in balanta si faptul ca traseul trece prin trei judete si prin foarte multe localitati pitoresti – precum Dobarlau, Vama sau Cheia, eu cred ca este o varianta foarte buna pentru a merge din Brasov spre Ploiesti sau invers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s