carti – de citit

“Cartile vor diparea”

Probabil ca la citirea acestui enunt foarte multi vor sari ca arsi. Acestia sunt cei care considera ca civilizatia actuala si cultura ei este alcatuita si se sprijina pe carte – ca suport fizic al ei. Probabil ca acesti oameni, guralivi, vor considera ca daca vor face mult zgomot vor reusi sa salveze cartea de la disparitie, mai mult chiar, ca prin taraboiul pe care il vor face, ei vor aparea ca “adevaratii” salvatori ai culturii, care se ca divide intr-una adevarata, cea a cartii si una, ca sa spunem asa, epigonica, cea a culturii din care lipseste cartea.

Desi trebuie sa recunosc ca anuntul privind deschiderea primei biblioteci publice fara carti tiparite pe hartie, a acelei biblioteci in care locul cartilor va fi luat de cartile in format electronic,  nu a facut prea mare valva, in afara de un ocol fulgerator al lumii, asa cum se intampla cu orice stire in ziua de astazi. Oamenii au citit stirea, au luat la cunostinta, iar apoi stirea a disparut acolo unde a venit. Cam atat…

Probabil ca acei “adevarati” aparatori ai “culturii adevarate” inca nu au inteles semnificatia aparitiei acestei prime biblioteci publice in care cartile nu vor mai exista fizic, tiparite pe hartie.   Probabil ca ei considera ca aparitia acestei biblioteci este un fals semnal de alarma, unul care nu va avea de fapt nici un efect in profunzime. Sau poate deja batalia s-a terminat, iar acesti adevarati aparatori ai culturii au obosit deja si si-au predat armele, recunoscandu-se invinsi de transformarile lumii in care traim!

Sau poate, desi s-ar putea ca pentru unii si aceasta varianta sa fie tot o infrangere, toata lumea a cazut de acord ca inlocuirea cartilor tiparite pe hartie nu este o problema, ci doar un pas din evolutia omenirii catre o stare din ce in ce mai buna!

Nu stiu!

De remarcat, nu stiu cat de important este insa, ca aceasta biblioteca a cartilor electronice va aparea in SUA, adica in State si nu in Europa, ceea ce pare sa reitereze vechea opozitie intre Lumea veche si Lumea noua, intre conservatorism si progres, intre valori profunde, adanci, si ceea ce este de suprafata si superficial. De altfel, in stirea care a anuntat deschiderea acestei biblioteci mi s-a parut ca mai important decat problema cartii era anuntul legat de locul unde se va deschide aceasta biblioteca si cel legat de faptul ca fondatorul bibliotecii s-a inspirat din munca si viata lui Steven Jobs, decat problema conflictului dintre cartile pe hartie si cele elecronice sau decat disparitia lecturii in sine!

Oricum, SUA ar parea sa se inscrie in lista locurilor care, la un moment dat in istorie, ca detinatoare a puterii, si-au manifestat suprematia prin depozitarea celei mai mari cantitati de cunoastere umana, iar aici ma gandesc la nume celebre, precum Atena, Roma, Paris sau Constantinopol. Este sigur ca SUA isi doreste sa intre in aceasta familie a celor care au adapostit pentru o vreme cea mai mare parte din cunoasterea existenta pe pamant, iar deschiderea primei biblioteci publice de carti in format electronic pe teritoriul SUA nu face decat sa faca manifesta aceasta dorinta a SUA, chiar daca biblioteca nu va fi cine stie ce la inceputurile ei.

De fapt, probabil ca deschiderea unei astfel de biblioteci este dovada gradului inalt de cultura pe care o civilizatie l-a atins, iar SUA este cea care nu doreste ca vreun alt loc de pe Pamant sa se instituie ca locul cu cel mai inalt grad de cultura atins de catre civilizatia actuala si sa primeasca titlul in locul ei, iar asta in ciuda faptului ca nicaieri in alta parte nu sunt mai multi bani, nu sunt mai multe centre urbane si mai multe Universitati, nu sunt mai multe inovatii tehnice, altfel spus nicaieri in alta parte puterea, inteleasa ca afirmare a bogatiei, nu a atins o cota mai mare. Probabil ca ar fi o lovitura puternica pentru un Stat,  care se considera o mare putere, sa nu fie ea detinatoarea cunoasterii, ci ca un alt stat, unul mai slab, mai fragil, sa devina reprezentantul acesteia.

Insa de aici de unde stau eu, toata aceasta problema, legata de concurenta pentru detinerea puterii pare atat de lipsita de importanta, desi sunt sigur ca acolo se afla cheia pentru a intelege ce inseamna biblioteca in ziua de azi. Sincer ii urez succes Americii in incercarea ei de a atrage cat mai multi cititori in bibliotecile ei.

Pentru mine problema care apare din aceasta lupta este cea a faptului ca inca si probabil pentru foarte mult timp de acum incolo cunoasterea este legata de putere. Trecerea cartilor de pe hartie la un format electronic nu cred ca este o problema pentru mine atata timp cat asta nu va semana cu un Holocaust si nu va semnifica de fapt o exterminare. Mi-aduc aminte ca in orice lupta a istoriei recente imaginea cea mai plina de simbolism, de unul  crud, era cea a cartilor care erau arse, aruncate pe foc. Ohhh si cat de bine ardea hartia aceea si cerneala aia…Ohhh ce bine era sa arunci pe foc cartiile alea – cu tot ce ascundeau in ele: idei, sperante, visuri, nazuinte. utopii… Atata timp cat disparitia bibliotecii si a cartii pe hartie nu inseamna cenzura, nu inseamna exterminare, sau nu duce la o secretizare a culturii, adica la inchiderea ei intr-un turn l acare nu au acces decat initiatii, atunci …vream sa zic “e bine…”

Cum traim intr-o epoca in care se scrie mai mult decat se tipareste si cum traim intr-o epoca in care se scrie mult mai mult decat se citeste – eu imi doresc o epoca in care se traieste mai intens decat se prevede, chiar daca asta ar insemna sa te retragi uneori intr-un colt de lume  mangaiat doar de lumina calda si aurie a soarelui si sa te scufunzi, ajutat de o carte,  adanc in imaginatia ta! Este tot ceea ce-ti ramane!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s